Podzimní setkání Spirály 2021

05.10.2021

Mládež jako Changemakers? Občanský aktivismus

24.-26.9.2021

I letos proběhlo tradiční podzimní setkání Spirály. Celá akce se tentokrát pořádala v Brně. Program začal v pátek, kdy v odpoledních hodinách dorazili účastníci do církevního domu mládeže Petrinum, kde byli po celý prodloužený víkend ubytováni. V těchto prostorách se taktéž konaly konference, které celé setkání provázely.

První den (pátek) přijala pozvání referentka Hana Strašáková, mluvčí Milionu chvilek pro demokracii.

Spolek Milion chvilek se skládá ze 3 základních pilířů:
1. je to SÍŤ aktivních občanů - propojuje a podporuje občanskou společnost,
2. je to tzv. ZAHRADNÍK společnosti - povzbuzuje lidi k zájmu, angažovanosti a převzetí zodpovědnosti,
3. je to tzv. HLÍDACÍ PES demokracie - brání demokratická pravidla, principy a hodnoty.

V průběhu semináře došlo i ke spoustě dotazům, tudíž se ze semináře stala následně debata, která se dotýkala všech zúčastněných.

Druhý den (sobota) byly konference zpestřeny prezentacemi, které obohatily celý průběh programu.

Prvním hostem tohoto dne byl Andrei Kalavur, který je studentem na Masarykově univerzitě. Dokázal všem přiblížit, jaký je občanský aktivismus mladých lidí v Bělorusku. Vysvětlil tamější problematiku např. jaká tam existují omezení a rizika pro politicky nepohodlné občany.

Druhým hostem byl Michael Král, který přijel představit spolek studentů Lékařské fakulty, kteří se dobrovolně rozhodli provozovat nízkoprahové ošetřování pro lidi bez domova.

Každý z těchto tří seminářů byl velkým přínosem, protože došlo k vzájemné výměně názorů a společné diskuzi. Bylo nádherné sledovat mladé aktivní lidi, kterým nebyla tato témata lhostejná, ba naopak se snažili o nich přemýšlet a vyjadřovat se k nim s respektem.

Mimo vzdělávacího okénka byla i volná zábava, tedy čas, strávený hlavně spolu. V sobotu došlo i na Foto rallye, která sklidila velký úspěch, protože se při ní dokázal každý odreagovat a zažít srandu.

Všichni účastníci měli zajištěnou stravu, plnou penzi, která naprosto stačila, protože rozmanitost a porce byly dosti veliké. Snídaně byly zajištěné v církevním domě a obědy a večeře byly v restauraci U Kormidla.

Celý program končil po nedělní mši v kostele Nanebevzetí Panny Marie.